Wiele produktów spożywczych, a zwłaszcza kawa smakuje lepiej podane na świeżo. Jeśli użyjesz młynka zmielenia ziaren, otrzymasz w ten sposób świeżo zmieloną kawę każdego dnia. Mielone mieszanki nie zapewniają aż tak intensywnego smaku i aromatu, jak świeżo zmielona kawa. Warto także wspomnieć, że podczas mielenia ulatnia się ten wspaniały, pobudzający zmysły zapach, który doceni każdy miłośnik kawy. Przechowując ją pod postacią ziaren, możesz także dłużej zachować jej właściwości, walory smakowe i aromatyczne.
MŁYNEK ŻARNOWY CZY UDAROWY?
Młynek żarnowy i udarowy to dwa podstawowe rodzaje młynków do kawy.
Młynki udarowe najbardziej popularne były w czasach komunistycznych, zanim na rynku pojawiły się kawy rozpuszczalne czy mielone. Udarowe młynki składają się z 2 ostrzy, które tną ziarna na drobne kawałki. Im dłużej młynek będzie pracował, tym drobniej zmieli nam naszą kawę. Aby uzyskać dobrze zmieloną kawę, należy czekać odpowiednio długo, jednak to nie czas oczekiwania jest największym minusem młynka udarowego. Podczas jego pracy dochodzi do przegrzania ostrzy, w rezultacie kawa może zgorzknieć pod wpływem kontaktu z wysoką temperaturą.
Z tego powodu o wiele lepiej sprawdzają się nowoczesne młynki żarnowe, które montowane są już w większości ekspresów. Można je także zakupić jako osobne urządzenia.
Młynki żarnowe posiadają żarna dokładnie takie, jak do mielenia zboża. Dwa żarna obracają się i w efekcie miażdżą ziarna. Dzięki temu, że mamy do czynienia z miażdżeniem, a nie cięciem, ziarna zachowują swoje cenne walory smakowe. W młynkach żarnowych nie dochodzi do przegrzania, więc nie grozi nam wysoka temperatura. Ponadto młynki żarnowe o wiele szybciej zmielą nam kawę na drobno. Zdecydowanie zatem korzystniej wybrać młynek żarnowy. Teraz należy się tylko zastanowić, z jakiego materiału będzie wykonany.
Młynki żarnowe mogą być stalowe lub ceramiczne.
MŁYNEK CERAMICZNY
Ceramiczny młynek żarnowy idealnie nada się do mielenia kawy, ponieważ nie dojdzie do przegrzania urządzenia, a ziarna nie utracą smaku. Młynek ceramiczny, wbrew powszechnie panującej opinii, wcale nie pracuje ciszej, niż młynek stalowy. Głośność działania młynka nie zależy od materiału, z jakiego jest wykonany. Znaczenie ma tu usytuowanie młynka w ekspresie, wielkość jego obudowy, materiał wykonania obudowy, głośność pracy silnika czy wszelkie tłumiki w ekspresie.
Młynki ceramiczne są niekiedy odrobinę mniej trwałe niż stalowe. Mimo poprawności tego stwierdzenia nie należy także obawiać się, że młynek ceramiczny szybko odmówi posłuszeństwa. Prawidłowo używany i konserwowany młynek ceramiczny będzie służył latami. Ceramika jest jednak mniej odporna na zniszczenia niż stal.
MŁYNEK STALOWY
Młynek stalowy wcale nie jest głośniejszy, raczej nie powinno być różnicy w głośności pracy młynka stalowego i ceramicznego. Kolejnym mitem szeroko rozpowszechnionym o młynku stalowym jest twierdzenie, że stal nadaje kawie metalicznego posmaku. To jednak nieprawda, ponieważ materiał wykonania urządzenia nie ma wpływ na smak produktu spożywczego. Czy odczuwałeś kiedyś metaliczny posmak w potrawie, przygotowanej za pomocą blendera? W nich także są metalowe ostrza, a jednak nikt nie sugeruje, by koktajle w nich przygotowane miały metaliczny smak.
Młynki stalowe są ciche, nie wpływają na smak i aromat przygotowywanej kawy, a do tego cechują się niezwykle wysoką trwałością. Stal nierdzewna jest odporna na wszelkie uszkodzenia i przy odpowiedniej pielęgnacji będzie spełniała swoją rolę w kuchni przez wiele lat.
W przypadku, gdy w ziarnach kawy zapodzieje się gałązka lub kamyczek, młynek ceramiczny może mieć problemy w prawidłowym działaniu. Z kolei stalowy da sobie radę bez problemu. Ma on mocniejsze i ostrzejsze żarna i tym samym zgniata ziarna bez wytwarzania pyłu. Powstały podczas mielenia ziaren kawy pył, może odbijać się na smaku napoju, czyniąc go nieco bardziej gorzkim. Problem ten dotyczy młynków ceramicznych.
Młynki do kawy to urządzenia, które znacznie podnoszą smak i aromat przygotowywanego czarnego napoju. Dlatego warto mimo wszystko postawić na odpowiedni młynek, który nie tylko posłuży na lata, ale także nie wpłynie na smak kawy.
źródło zdjęcia: freepik.com